Pesto zielarza
Przepis
Składniki:
- 3 garści podagrycznika i/lub pokrzywy
- 6 łyżek nasion (np. migdałów, orzechów włoskich, słonecznika, pestek dyni – można mieszać)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (albo soku z cytryny)
- 20g parmezanu (dla wegan – łyżka płatków drożdżowych)
- 100ml oliwy
Jeżeli używamy pokrzywy trzeba sparzyć jej liści wrzątkiem. Liście podagrycznika dokładnie umyć. Nasiona podprażyć krótko na suchej patelni (do momentu kiedy zaczną się rumienić) i ostudzić. Do blendera wrzucić nasiona i je zmielić. Następnie dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny (albo sok z cytryny), starty parmezan (albo płatki drożdżowe) i połowę oliwy. Krótko zmiksować. Zebrać ze ścianek blendera i dodaj drugą część oliwy. Zmiksować. Jeżeli konsystencja jest zbyt sucha można dodać jeszcze trochę oliwy. Dodać soli i pieprzu do smaku (np. pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu). Zmiksować. Gotowe pesto można zjeść z makaronem, ziemniakami, posmarować nim kanapki albo dodać do zupy.
Więcej inspiracji na: www.czarnabiedronka.blogspot.com
Autorka: Czarna Biedronka
Fot. Hans Braxmeie, Pixabay